ACTUALIZARE 13/06/2011

DOMNUL BASESCU ne-a surprins pe toti cu avalansa de masuri propuse:

  • amendarea constitutiei Romaniei
  • retrasarea teritoriilor administrativ-teritoriale ale Romaniei
  • parlamentul unicameral

Sa le luam pe rind:

  • Amendarea Constitutiei

Am spus-o si mai demult.  Constitutia Romaniei asa cum este ea nu-i buna decit pentru a fi aruncata la gunoi, este un exemplu de batjocura legislativa.  Nu am sa fac acum o critica a ei ci voi spune, pe scurt, ce cred eu ca ar trebui facut.

  1. Nimic.  Orice drept dat de lege, tribunal sau curte care are putere de decizie in Romania (eg. CEDO,  Parlament European, Curtea Europeana de Justitie, Curti si Tribunale din Romania …) sa devina automat, conform principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, un drept constitutional.  Asa este aici in Anglia.  daca un judecator da o decizie intr-un proces, acea decizie devine automat lege pentru cazurile similare urmatoare.  Marea Britanie nu are constitutie scrisa.
  2. Alta varianta ar fi o constitutie in care sa fie inscrise toate drepturile omului din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Europeana Pentru Drepturile Omului si alte drepturi specifice Romaniei, impreuna cu o curte corespunzatoare (Curte Consitutionala) care sa le administreze dupa ce a fost epuizata orice cale de atac.  In nici un caz, aceasta Curte Constitutionala nu trebuie sa fie transformata intr-un fel de Curte de Apel.  CC nu trebuie sa anuleze nici o decizie sau sa decida plata de compensatii.  Trebuie sa decida daca dreptul constitutional invocat de reclamant a fost incalcat sau nu.
  • Retrasarea administrativ teritoriala a Romaniei

Asa cum este acum, impartirea tarii este foarte proasta.  Ideea lui Basescu este foarte buna (si nu sunt eu omul care sa-l laude pe mariner).  Asa cum sunt prezentate azi 13/06/2011, regiunile de dezvoltare arata, argumentabil, foarte bine.

  • Parlamentul Unicameral

Nu sunt de acord cu aceasta dar spun BRAVO la reducerea masiva a numarului parlamentarilor si defalcarea datei alegerilor.  Acest parlament este creatia lui Ion Iliescu si a fost facut asa pentru a incape in el toti nomenclaturistii lui,  intre timp Basescu a bagat in el toti interlopii, inlocuind o mare parte din nomenclaturisti.
Propun un parlament bicameral cu 150 de deputati si 45 de senatori (cite 25 alesi la 4 ani, cei mai inactivi) si cu prim ministru desemnat prin vot deschis de parlament.  Daca America este condusa de 50 de parlamentari, nu vad de ce Romania avea un parlament mai mare de 195 de membri.  Va fi mai ieftin de intretinut, indemnizatii parlamentare mai mari … si altele … .

Aceasta este opinia mea.

Prof. Petre I Metanie
Leader si Fondator al
Partidului Ecologist Roman

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s